Hon är Sveriges second hand-profil 2024: “Jag lyssnade på alla floskler”

Sara Wimmercranz (Press)

Entreprenören och influencern tar emot Erikshjälpens utmärkelse.

Erikshjälpen second hand delar årligen ut priset ”Årets Second Hand Profil” till en person eller organisation som på olika sätt bidrar till ett ökat intresse för second hand. Den som i år får ta emot utmärkelsen är entreprenören och “greenfluencern” Sara Wimmercranz.

Vi är så glada över att kunna ge Sara den här utmärkelsen. Hon tar ställning och verkligen visar att second hand hör hemma i alla rum, från vardagsrummet till styrelserummet, säger , säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand, i ett pressmeddelande.

I samband med utmärkelsen får Sara Wimmercranz ta emot diplom, statyett och rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter, motsvarande 25 000 kronor.

Slutade köpa nyproducerat mode

Sara Wimmercranz är entreprenör och tech-investerare. Hon kallar sig också själv för en “greenfluencer”, då hon genom sina kanaler försöker inspirera till en mer hållbar livsstil. För den breda allmänheten är hon också känd som en av jurymedlemmarna i Svt:s program Draknästet.

På bland annat Instagram pratar hon ofta om hållbarhet och för några år sedan slutade hon helt att köpa nyproducerat mode.

Det som först kändes som en begränsning blev snabbt en kreativitet och frihet att välja min egen unika stil, och för första gången blev jag intresserad av mode på riktigt. Nu kan jag inte förstå att jag lyssnade på alla floskler som både fast fashion och lyxvarumärken försöker lura på oss. Det går inte att bli sig själv genom konsumtion, glöm det, säger Sara Wimmercranz i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Sara Wimmercranz: ”Sluta skamma de som försöker göra bra saker”

Dit kommer vinstpengarna gå

Vinstsumman, på 25 000 kronor, har hon valt att sänka till Erikshjälpens insatser för att hjälpa barn i länder som är drabbade av klimatförändringar.

Erikshjälpen har flera viktiga projekt i områden som drabbats av torka och översvämningar på grund av klimatförändringarna, säger Sara. Klimat och miljö är verkligen vår tids ödesfråga och jag hoppas kunna inspirera fler att engagera sig. Inte minst politiker, eftersom lagstiftning är avgörande i det här arbetet.

Så löd juryns motivering:

Hon är normbrytaren som tydligt visar att förändring behöver, och kan, ske på samtliga nivåer, och på samtliga arenor. När hon 2022 tog sig an nyårslöftet att enbart låna, köpa begagnat eller spårbart mode, blev det starten på en resa som engagerat och gett ringar på vattnet.

Idag är Sara Wimmercranz inte bara en välkänd investerare och Sveriges mäktigaste affärskvinna utan även modeprofil och influencer. Med en blandning av humor och allvar når hon ut genom bruset och inspirerar fler till att vända på sina ohållbara köpbeteenden. Sara visar på ett enkelt och relaterbart sätt de mervärden som finns med att ställa om och att second hand är för alla, oavsett plånbok, social status eller stil.

Sara tar hållbarhetstänket in i finrummet och ut till massorna när hon bryter normer i kretsar där begagnat tidigare varit tabu. Med stor trovärdighet och genuinitet har hon blivit en given röst i debatten om hållbar konsumtion och en väl värd vinnare att utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2024.