Sara Wimmercranz: ”Sluta skamma de som försöker göra bra saker”

Sara Wimmercranz

Greenfluencern uppmanar till utveckling, inte perfektion.

Ett ämne som tagit allt mer plats inom sociala medier, och som lyfts av allt större profiler, är hållbarhet. Therése Lindgren är en av de stora profiler som öppet och ofta pratat om sin resa mot en hållbarare vardag. Influencern har bland annat tackat nej till fast fashion och har numera en lista över hållbarhetskriterier för de företag hon samarbetar med. Hon har också skrivit boken “Viktigt på riktigt” i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Rädslan för kritik

I en reel skapad av Sara Wimmercranz, som kallar sig för “Greenfluencer”, berättar hon om hur hon pratat med flera influencers som varit rädda för att lyfta hållbarhetsfrågor i sina kanaler. Hon säger att många influencers upplever att de inte vill berätta om de hållbara val de gör, av rädsla för att få hat för att de mindre hållbara val de gör. 

Här går vi och väntar oss ansvar från influencers men gör det samtidigt helt omöjligt för dem. Vi måste sluta skamma de som försöker göra bra saker, säger Sara Wimmercranz i videon.

Hon berättar också hur några av dem hon pratat med har flera hundra tusen följare och hade kunnat vara med och bidra med en positiv förändring, men att risken för kritik från följarna gör att de inte vågar. 

Sara Wimmercranz själv är inget undantag. I kommentarerna berättar hon öppet om hur hon, med sin gröna profil, ofta är rädd att hon inte kan leva upp till följarnas förväntningar. 

Jag kan själv känna rädsla för att jag har fått fallhöjd och inte kan leva upp till folks förväntningar nu när jag uttalar mig om hållbarhet. Hur ska jag till exempel kommunicera om en kommande långresa och utlandsvistelse för jobb och familj?! Ja sånt är faktiskt läskigt kan jag själv känna, skriver hon.

Hyllar Therése Lindgren

I kommentarsfältet till videon hyllar Sara Wimmercranz också Therése Lindgren, för sitt jobb med att lyfta hållbarhetsfrågor i sina kanaler. 

Har inte tidigare förstått vilket otroligt mod till exempel Therése haft. Riktigt stort!

I videon uppmanar Sara Wimmercranz tittarna att rikta kritiken mot lagstiftare och fossilföretagen och att det inte handlar om perfektion, utan om utveckling.

 

Influens har sökt Therése Lindgren och Sara Wimmercranz för en kommentar.