Rebecca Stella tänker om efter kritiken: ”Dags att kavla upp ärmarna”

Awa Santesson-Sey, Sharareh Sophia Birgisson Hoss, Rebecca Stella och Aysha Jones

För cirka ett halvår sedan fick entreprenören Rebecca Stella kritik efter att ha uttalat sig, på Instagram, om varför en stor del av sminkindustrin inte inkluderar mörkare hudtoner i sitt utbud. Detta i samband med att hon förklarade varför det egna skönhetsmärket Rebecca Stella Beauty endast sålde vissa nyanser av smink.

Rebecca Stellas åsikter och påståenden väckte en skarp reaktion hos följarna som kritiserade hennes uttalande då detta upplevdes som kränkande. Några timmar efter händelsen tog Rebecca Stella ner videon, där hon bland annat uttalat sig i det aktuella ämnet, och skrev:

Till er som med rätta har reagerat eller blivit sårade: Jag ber om ursäkt för min klumpiga och ogenomtänkta kommentar på Instagram. Jag ångrar att jag uttryckte mig på det sättet och är ledsen för att ha gjort människor upprörda och besvikna. Jag förstår att jag har ett ansvar och en makt och vill använda min position till att inkludera istället för tvärtom.

I ett första steg kommer jag att bjuda in flera av dem som kritiserat att komma med mer feedback till oss som varumärke, både gällande produkterna och marknadsföringen. Kampen för svartas rättigheter inom skönhet och andra områden är otroligt viktig, och jag lovar att vi ska fortsätta utbilda oss och göra bättre ifrån oss, som människor och som företag.

Sedan dess har företaget hunnit bland annat lansera en foundation som man släppte i fler nyanser tillsammans med en marknadsföringskampanj med modeller i olika hudtoner. Och nu går Rebecca Stella ut med ett event tillägnat ämnet.

Efter månader av egen research har jag förstått hur POC, people of color, blir behandlade i branschen och hur illa det faktiskt är. Det är extremt selektivt vem som får inbjudningar till events, pr-utskick och möjlighet till att synas. Jag har till och med fått reda på att fått reda på att POC ofta är underbetalda om man jämför med kollegor i branschen med exakt samma engagemang och följare. Jag har haft långa samtal om det här och nu när jag har lite (mycket) mer kunskap är det dags att kavla upp ärmarna, skriver Rebecca Stella på Instagram.

Hur kan jag som har så många år på nacken i den här branschen göra skillnad? Jag börjar så här: Den 26 maj har jag ett event där jag samlat ihop några av de som jag tycker att vi verkligen kan inspireras av. De är POC och de har tagit plats i branschen. Vi kommer att diskutera hur vi kan göra skillnad och lyfta dessa frågor, och det blandar vi såklart med glam och tips och tricks från vår panel.

Idag klockan 18.00 kommer Rebecca Stella, med sitt skönhetsföretag, alltså att hålla i ett liveevent där hon kommer att prata med inbjudna gäster om deras erfarenheter och hur man kan göra skillnad, samtidigt som de sminkar sig.

De som bjudits in som gäster till eventet är branschprofilerna Sainabou Naboughal Secka, Aysha Jones, entreprenör och grunadre av rörelsen ”Black Lives Matter Sweden”, artisten Awa Santesson-Sey, skönhetsnormkritikern Samira Ismail, Sharareh Sophia Birgisson Hoss, grundare och vd på eventbyrån Hoss Agency samt sminkartisten som går under aliaset Dardan Touch.