Så jobbar Skincity med influencers: ”Uppstår magi”

Skincitys tidigare influencersamarbeten och Charlotte Larsson, Head of PR & Influencer Marketing

När sommarfokuset är över riktar de flesta e-handlare blickarna mot årets största handelshögtider – Black Friday och julhandeln.

Varulager ska ses över och beställningar ska läggas i tid, marknadsplaner och budgetar ska sättas och allt därtill måste spikas samtidigt som höstens alla kampanjer också ska genomföras. Det är därför en hektisk period för många företag, men en rolig sådan då flera försäljningsrekord slås.

Vi på Influens.se tänker att det inte minst i skönhetsbranschen är en intressant tid då bland annat trycket på julkalendrar blir allt högre från år till år. Samtidigt som nya produktgrupper blir aktuella, och trenderna inom skönhet skiljer sig från de som härskade under sommarperioden.

Marknadsstrategierna ser därför lite annorlunda ut under den här tiden och budgetarna är ofta lite större. När influencer marketing även växer och tar allt mer mark läggs också mer krut på den delen av marknadsplanen, vilket vi tycker är väldigt intressant. Influens.se har därför hört av sig till några skönhetsaktörer som jobbar med influencers för att höra hur de laddar inför årets mest händelserika period.

Missa inte: Igår avslöjade Lyko hemligheten till framgångsrika influencersamarbeten

Idag har vi satt oss ner med hudvårdsspecialisten Skincity. Bolaget slog nära 560 miljoner kronor i omsättning i fjol och ägs av Axel Johnsongruppen, som i sin tur ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj.

För Skincity är samarbeten med influencers en självklar del av marknadsplanen, där lanseringar av nya varumärken och produkter samt kampanjsläpp ingår. Gällande hösten så har bolaget en rad olika händelser inbokade sedan flera månader tillbaka, men Skincity lägger även mycket vikt på varumärkesbyggande aktiveringar.

Vi satte mycket av våra globala planer redan innan sommaren för att kunna göra dem så bra som möjligt, men självklart blir det en del ”ad-hoc”-kampanjer också, säger Charlotte Larsson, Head of PR & Influencer Marketing på Skincity, till Influens.se.

I oktober lanserar vi vår eftertraktade adventskalender ”The Skincare Calendar”, och den kommer vi i år kunna se hos några få utvalda influencers som vi samarbetar med. Hösten är generellt kampanjstark i vår bransch där vi har Cyber Week, som är vår take på veckan kring Black Friday, i november. Sedan lanserar vi vår onlinekalender i december där vi släpper nya erbjudanden varje dag. Allt detta kommer att återspeglas i våra influencersamarbeten. Men vi jobbar även varumärkesbyggande, så det är inte bara ett kommersiellt fokus.

Hur många samarbeten kommer ni att ha under den kommande perioden?

Vi har en hel del planer som är satta sen länge och vi kommer att få se samarbeten både med större mer välkända profiler och mindre ”skinfluencers” – både för Skincity som helhet, men också för våra egna varumärken ”Skincity skincare” och ”Makethemake” specifikt.

Produktefterfrågan förändras givetvis under året, bekräftar Charlotte. På sommaren önskar många en ”enklare hudvårdsrutin” ofta fokuserad på återfuktning, mattning eller solskydd. Och under de mindre varma månaderna är en hudvårdsrutin innehållandes syror eller retinolprodukter något som fler vill ha. Men det som inte tvunget förändras är hur Skincity jobbar med influencer marketing under året. Inte på en övergripande nivå i alla fall, menar Charlotte. Hon förklarar att en variation och skillnad snarare kan bero på hur hårt andra branschaktörer satsar på att kampanja under perioderna.

Det är klart att bruset i kanalen ökar under höst/vinter på grund av att det är så kampanjtungt i branschen, så absolut att strategierna kan variera något för att kunna nå ut på ett bra sätt under den tilltänkta perioden.

Vilka format efterfrågar ni i era influencersamarbeten i höst? 

Rörligt material har blivit allt mer viktigt och prioriterat i sociala medier, och det är även en stor trend att det content som produceras är äkta och ofiltrerat. Då passar både Reels och Tiktok in. Men jag skulle säga att det allra viktigaste är att veta var din målgrupp befinner sig och lägga krutet på att samarbeta med influencers som fångar den målgruppen, snarare än att jaga ett exakt format.

Sen är det i princip alltid bäst att låta influencern själv bestämma så mycket som möjligt över det innehåll den producerar, eftersom de känner sin målgrupp bäst och vet vad som funkar. Mitt favorituttryck är ”Let creators create”. Det försöker jag alltid ha med mig.

Skincity jobbar som ovan nämnt med god framförhållning, och därför ligger nu fokus redan på nästa års strategier, nedslag och aktiveringar, berättar Charlotte.

Om du får ge influencers ett tips till kommande samarbeten – vad hade du sagt då? 

Det allra viktigaste för oss är att samarbetet känns genuint. Jag tycker att det märks när en influencer verkligen brinner för något och när man får till det – den perfekta matchen mellan varumärke/produkt och influencer – då uppstår magi. Specifikt för vår nisch så uppskattar jag när influencern kan visa sin hud osminkad och verkligen bjuda på sig själv och berätta om sin hud och dess utmaningar i samband med den produkt de tipsar om, som dessutom bör vara anpassad efter hens behov, avslutar Charlotte Larsson.