Sju tips från experterna – så får du mest för pengarna: ”Kommer att skaka om”

”Kapital kommer brännas på annonsering”.

Igår berättade sju svenska SEO-byråer hur e-handlarna reklamsatsar under lågkonjukturen. Idag får vi sju tips från experter inom SEO, SEM och annonsering på sociala medier.

Hur ska man spendera sina pengar just nu för att få bäst effekt?

Michael Wahlgren, grundare av Pineberry

För att lyckas med digital marknadsföring är det viktigt att hålla koll på siffrorna, och detta är extra viktigt i sämre tider. Det är först när du vet vad din marknadsföring ger som du kan investera dina pengar med bästa effekt. Stirra dig inte blind på den marknadsföring som genererar mest intäkter, utan fokusera istället på det som ger dig mest pengar i vinst.

I en lågkonjunktur finns det bra möjligheter att öka sin marknadsandel. Nyckeln till att lyckas med detta är att våga fortsätta satsa på sin marknadsföring och att ha uthållighet att göra det långsiktigt.

De dumma pengarna i Google Ads kommer att minska, så du behöver inte längre konkurrera med aktörer som är beredda på att gå back på varje försäljning. Åtminstone kommer det att brännas kapital på annonsering i mindre utsträckning och då kan den som har ett väloptimerat konto med lönsamhet i varje steg att vinna mycket. SEO är också fortfarande ett öppet mål i många vertikaler, där enkla grejer kan ge bra effekt.

AI kommer förstås att skaka om en del. Jag skulle kanske inte välja att ha den som rådgivare, men nog kan man få ur sig produkttexter. Jag skulle inte vara rädd att den tar mitt jobb men om jag visste att jag la en stor del av min arbetsdag på att skriva enklare texter till produkt- och kategorisidor skulle jag nog se över universitetens utbildningskataloger.

Magnus Bråth, vd på Brath
Magnus Äng, vd och medgrundare av Topvisible

Allt beror på e-handlarens mål, resurser, lönsamhet och likviditet. Men det finns helt klart en chans att ta marknadsandelar just nu, och det kan vara klokt att satsa mer på sin varumärkeskännedom om man har de resurserna. Med det sagt bör man inte generellt minska på sina försäljningsaktiviteter utan satsa mer på att stärka sitt varumärke om det är möjligt. Det kommer ge frukt när marknaden vänder.

Ett område som jag ofta ser som undersatt hos e-handlare är strategier för Cross Channel Marketing där man arbetar med att nå sina potentiella och existerande kunder i flera kanaler, i en kombination. När man har lyckats med organisk räckvidd så finns det mycket goda möjligheter att arbeta med re-marketing mot utvalda målgrupper med en mycket bra ROAS. Se till att mäta dina kunders livstidsvärde (CLTV) och med insikter om hur länge de handlar hos dig så kan du också öka dina investeringar, och på så vis kan du bli mer konkurrenskraftig.

Utvärdera alla kanaler ordentlig och var tydliga med att separera varumärkets påverkan på olika kanaler. Till exempel mät din ROI på alla kanaler exklusive varumärke och ta även med lönsamhet i kalkylen, samt gör även en prognos för ett par år i framåt för hur ROI/lönsamhet utvecklas per kanal.

Det är svårt att få tag på kapital just nu så att driva en lönsam och kassaflödespositiv affär är otroligt viktigt idag. Så se till att ha koll på siffrorna!

Henrik Vikström, vd och grundare av Pixel
Johannes Trolin, Head of SEO på WGP

Ingen bra marknadsförare kan svara på den här frågan i breda termer; “bäst effekt” måste alltid jämföras mot vad ens förutsättningar som mål, resurser och budget är. Men med det sagt vill jag hävda att investeringar i långsiktig tillväxt inom content och SEO alltid är värda sina pengar – om man går in för att göra det ordentligt.

Ska man investera något utöver det så tror jag mycket på att börja så tidigt som möjligt med att lära sig integrera AI i sina processer. Börjar du lära dig redan nu om möjligheter och begränsningar i teknologin, och får den att det fungera inom existerande team, så får du ett försprång gentemot dina konkurrenter som är för långsamma att anpassa sig.

Följ datan. Arbeta med POAS-profit on Ad Spend. Ta beslut baserat på er egen verklighet och vad er data visar så att ni säkerställer er affär både på kort och längre sikt.

CPM och klickpriser är nere för en del kanaler så för de som följer datan och trender mycket noggrant finns det möjligheter om man agerar smart och snabbt.

Karl Lindberg, medgrundare av Adrelevance
Christian Rudolf, vd på Topdog

Investeringar i content, som rankar på Google, har alltid tillhört de mest lönsamma investeringarna du kan göra inom kommunikation. Det har inte ändrats. Med det sagt, behöver det ofta inte ta lång tid innan investeringen blir nettolönsamma.

Idag finns det fler kanaler än någonsin. Nuförtiden kan du till exempel göra ljudreklam på Spotify, vilket gör att kanalstrategin är rätt fragmenterad därute. 

Konsulterna har dessutom skrikit sig hesa över alla nya kanaler du skall finnas på, vilket lett till att annonsörerna försöker göra allt, på en gång. Kapa så du bara har en eller två kanaler du jobbar med. Det sänker overhead-tid och kostnader. Utöver det minskar komplexitet i er marknadsföring vilket också minskar resursåtgången. Därefter kapar du alla olönsamma grupper/kampanjer och lägger lite mer tid på att förbättra de lönsamma i de två kvarvarande kanalerna.