Skatteverket slår fast – influencers ska betala skatt för ”gratis” pressresor och upplevelser

Kostnadsfria operationer, ingrepp och behandlingar förväntas också skattas på. 

Att man som influencer behöver betala skatt för PR-utskick, gåvor eller gratis reklamprodukter som man tar emot – oavsett om dessa visas upp i ens kanaler eller inte – är något som vi på Influens.se tidigare skrivit om. Men något annat man också förväntas betala skatt för, enligt Skatteverket, är alla de gratis pressresor, hotellövernattningar och upplevelser som profiler blir bjudna till. Det skriver Camilla Gervide, som driver sajten Bloggbevakning.

Det är information som idag inte finns på Skatteverkets sida, men som Camilla Gervide ska ha fått tag i efter flera turer i frågan med myndigheten:

Efter ett par turer fram och tillbaka så hamnade frågan hos rättsavdelningen, som slutligen återkom till mig med ett svar. Anledningen att det tog tid är för att Skatteverket inte haft någon praxis för detta och för att de aldrig svarat på frågor om detta tidigare. Jag spenderade lång tid i telefon med en av Skatteverkets skattejurister på rättsavdelningen, och hennes svar var klart som korvspad: Om du medverkar på en av dessa pressresor/hotellövernattningar/upplevelser så ska du betala förmånsskatt på det samlade värdet av ditt deltagande.

Enligt Skatteverket ska influencers med egna bolag även betala arbetsgivaravgifter på värdet av en sådan resa, hotellövernattning eller upplevelse. Den som inte har ett eget bolag ska få detta betalt av företaget bakom eventet.

Ovan gäller även alla alla sponsrade operationer och ingrepp. Den som ”blivit bjuden” på en behandling ska betala förmånsskatt på värdet av operationen, ingreppet eller behandlingen samt eventuella andra kostnader kopplade till händelsen, som till exempel resor.

Influens.se söker Skatteverket för vidare kommentar.