Varumärket som tagit svenska influencers med storm: ”På deras villkor”

Andrea Lundin, Head of influencer marketing

Det anrika varumärket Björn Borg har under det senaste året tagit ett ordentligt grepp om influencer marketing, vilket gett bolaget ”en uppsjö av vinster och insikter”.

Jag skulle säga att några av de viktigaste lärdomarna är hur vi idag balanserar konverteringsdrivande och varumärkesbyggande aktiveringar, samt fördelarna med att jobba always-on, säger Andrea Lundin, Head of influencer marketing på Björn Borg, till Influens.se.

Satsningen började i fjol när Björn Borg bestämde sig för att öka antal följare på sociala medier, driva på försäljningen och stärka sin position som ”ett av marknadens främsta sportmodevarumärken”. Under hela 2021 genomfördes totalt 564 influencer-samarbeten vilket ledde till över 200 nya ambassadörer och en väsentligt större följarskara på Instagram. Något Influens.se berättat om i en tidigare artikel.

Vi har historiskt sett jobbat med slagkraftiga PR-kampanjer som vi rullat ut två till fyra gånger per år. Men genom influencer marketing har vi hittat ett sätt att kommunicera med vår målgupp varje dag, året runt på ett trovärdigt och kraftfullt sätt vilket gör varumärket mer närvarande oavsett period, säger Andrea Lundin.

Hur ser er influencer marketing-strategi ut nu?

Vår strategi baseras på ett tydligt fokus på både konverteringdrivande och varumärkesbyggande aktiveringar. Vi jobbar med en datadriven process för att alltid få mätbara resultat från vilka vi kan ta välgrundade beslut. Vi lägger stor vikt vid analys av både kampanjer och varje enskild influencer för att ständigt kunna optimera och uppnå starkare resultat.

Under den tiden som bolaget började jobba med influencer marketing formades även ett internt team, som nu är ansvarigt för alla influencersatsningar.

Det som gör Björn Borg unikt och är vår absolut största tillgång är vår kultur och människorna som jobbar här. Att bygga personliga relationer till våra influencers är det bästa sättet för influencers att lära känna oss, varumärket och vad vi står för vilket är en viktig nyckel för skapa trovärdiga och lyckade samarbeten. Det skapar också en bättre möjlighet för oss att vara snabbfotade och kunna anpassa våra kampanjer efter våra olika individer och marknader, säger Andrea Lundin.

Hur många ”fasta” influencer-profiler har ni knutna till er idag? 

Vi har en långsiktig plan med alla våra profiler även om vi har individanpassade upplägg och avtal med alla. Alice Stenlöf och Jireel Lavia är nya ambassadörer för i år som vi är otroligt glada och stolta över att jobba med. Vi har förenats i en gemensam syn på träning och hur det kan hjälpa människor att nå sin fulla potential oavsett bakrund eller målsättningar.

Händer det att influencers kontaktar er? 

Absolut! Vi har influencers som kontaktar oss dagligen gällande samarbeten vilket vi såklart är väldigt tacksamma över. Jag tror det är ett resultat av ett starkt varumärke samt hur och med vilka profiler vi valt att jobba med under det senaste året. De kontaktar oss oftast via Instagram eller genom sina branschkollegor som tidigare haft kontakt med någon i vårt team, svarar Andrea Lundin och tillägger:

För oss är det viktigt att våra profiler har ett modeintresse men framförallt delar vår syn på träning och hälsa. Vi vill tillsammans med våra influencers inspirera till att välja en mer aktiv livsstil då vi tror att träning är ett av de effektivaste sätten att bli den bästa versionen av sig själv. Sen är det självklart av största prioritet att profilerna har ett engagerat community som ligger inom ramen för vår specifika målgrupp.

RELATERAT: Efter 564 influencer-samarbeten – så ska Björn Borg nå nya höjder

När det kommer till ersättningen så baserar Björn Borg influencer-arvoden på data och statistik från profilens konton, säger Andrea. Det man tittar på är bland annat vad samarbetet eller nedslaget genererar i försäljning samt vilket värde det ger i form av content och varumärkesbyggande KPI:er.

Har ni en fast ”mall” för hur influencers ska marknadsföra er, eller hur kommer ni fram till hur nedslagen ska se ut?

Att skapa autentiska och trovärdiga samarbeten är prio ett för både oss och våra influencers, och därför är det av största vikt för oss att ge så mycket frihet som möjligt. Att jobba med influencers ger oss möjligheten att kommunicera med vår målgrupp på deras villkor. Profilerna är experter på sina följare och har en bra relation till dem, de har därför stenkoll på vilken typ av innehåll som skapar högst engagemang för just dem, säger hon och fortsätter:

Vi vill ge profilerna möjlighet att vara kreativa och anpassa kampanjerna efter vad dem vet funkar bäst. På så vis får vi också det bästa resultatet. Självklart har vi en del komponenter som vi vill att de ska inkludera rörande exempelvis kampanj, produkt eller hållbarhet, men exakt hur det ska kommuniceras lämnar vi upp till var och en i största möjliga utsträckning.

Nyligen tog Björn Borg ett tiotal influencers till Spanien på en träningsresa, och under maj månad rullade man även ut den största influencerkampanjen som företaget någonsin tagit sig an. I den var runt 150 profiler, från hela Europa, involverade.

Och inom kort ska vi provtrycka en helt ny marknad med hjälp av influencer marketing, säger Andrea Lundin och avslutar med:

Vi har aggressiva mål som kräver att vi hela tiden jobbar för att bli bättre. Det kan handla om allt ifrån logistiskprocesser eller att minska vår miljöpåverkan i en intensiv tillväxtfas till att expandera på nya marknader. Utmaningar är viktigt för oss och gör att teamet ständigt utvecklas och håller motivationen på topp!