Black Friday-perioden är här, men trots att det är en stor och viktig period för handeln finns det en del röster där ute som tar avstånd från högtiden. Vi hörde av oss till Influencer marketing-byrån United Influencers för att se vad de har observerat i år.
Influens.se har fått prata med Frida Nordqvist, Commerical Advisor, och Jakob Wigselius, Country Manager från United Influencers. Företaget jobbar med både den svenska och norska marknaden, och jobbar med såväl stora som små influencerprofiler samt företag som bland annat Canon, Reebok, Stronger, Na-kd, Blocket och BookBeat.
De större profilerna är uppbokade sedan länge och då är Black Friday i regel en del i planen från start, vilket gör att man kan kommunicera rean på ett mer trovärdigt sätt, säger Frida Nordqvist.
Kampanjperioden är, med andra ord, inte bara en viktig del av e-handlarnas planering men även av influencers. Dock ser United Influencers att en del profiler har valt att ta avstånd från samarbeten kopplade till just den här handelshögtiden.
En hel del influencers har valt att avstå denna typ av samarbeten då de själva inte med handen på hjärtat kan stå för budskapet. Denna grupp av profiler välkomnar i regel mer varumärkesbyggande kampanjer som pratar kärnvärden när alla andra pratar pris och produkt. Sedan ska man ha klart för sig att även kampanjer med anti-Black Friday-tema också tjänar en målsättning om att på den sista raden öka sina intäkter genom att hålla uppe priser och stärka sina kärnvärden hos sin kundkrets. Det rör sig helt enkelt om olika strategier.
Summa summarum så agerar profiler väldigt olika under denna ganska extrema period men vi kan inte frångå det faktum att vi kommer att få se många influencer-samarbeten under denna period och att många av dessa kommer att bidra till en ökad försäljning.
Även i år har Black Friday ifrågasatts på en del håll. Många anser att kampanjperioden är ohållbar då den uppmanar konsumenter att kanske köpa mer än nödvändigt. Något som en del dock inte håller med om, och menar att konsumenten kan köpa sånt som man ändå har planerat att köpa till ett bättre pris samt att det är bättre att skicka ett större paket än flera små. Perspektiven på frågorna är många, och lika så rösterna. Men det United Influencers pekar på är att diskussionen har gett effekt även inom influencer marketing.
Vi ser att en hel del aktörer gör motreaktioner till den konsumtionshets som kan upplevas under dessa dagar och det är absolut inte ovanligt att man aktiverar denna typ av kampanjer genom influencers heller. Trenden här är då att man väljer profiler med liknande värderingar och som vanligtvis kanske inte jobbar med så mycket konverteringsdrivande kampanjer under andra perioder då just trovärdigheten är nyckeln.
Hur upplever ni att trycket är i år överlag?
Det är som förväntat högt. Framförallt så ser vi att genomsnittsbudgeterna ökat, och att mycket skjuts över från tidigare julbudget till just Black Friday. Det ligger i linje med det priskrig vi har sett inom e-handeln de senaste åren, och även inom traditionell butiksförsäljning. Det blir allt svårare att konkurrera utan generösa BF-erbjudanden, säger Jakob Wigselius och tillägger att även intresset från ”nybörjare” på influencer marketing har ökat:
Allt fler annonsörer inser att deras kampanjer bör kommuniceras av en trovärdig tredje part istället för att själva skrika ut sina erbjudanden. Däremot är det så att många bolag idag jobbar långsiktigt med sina ambassadörer och då är Black Friday en del i den långsiktiga planen. Detta medför att ”ad-hoc”-köpen minskat något i år mot tidigare år.
Vilka kategorier ser ni härskar bland årets erbjudanden?
Fokus på kläder och mode ökar åter i takt med att folk börjar röra sig i mer sociala sammanhang. I relation till detta ser vi att segmentet ”hus och hem” går ut mer aggressivt än tidigare med mer generösa rabatter vilket också ligger i linje med de rykten om att konsumenterna styr sitt fokus lite grann från inredning/TV/vitvaror och dylikt mot att återigen uppdatera sina garderober, avslutar Frida Nordqvist.