Gen-Z och Millennials svarar – så ser de på reklam i videos: ”Kan vara skadligt”

Robert Björk

”Särskilt känsliga”.

Två heta målgrupper, som under de senaste åren analyseras utifrån alla vinklar, är ”Generation-Z” och ”Millennials”. Den förstnämnda gäller personer som växt upp efter millennieskiftet, och den andra – som även ofta benämns som ”Generation-Y” – beskriver generationen som föddes strax innan 2000-talet.

Dessa generationer ska skilja sig beteendemässigt från de tidigare, då de ”föddes med en mobiltelefon i handen”, kan en del skämta. Men mycket riktigt har de idag unga vuxna haft internet och sociala medier nästan från start. Vilket påverkar deras sett att ta in budskap på, från de sociala plattformarna. Inte minst när det kommer till reklam och annonser.

LÄS ÄVEN: Så vinner varumärken Gen Z och Millennials uppmärksamhet: ”Leder till högre ROI”

Därför har dataplattformen Channel Factory, tillsammans med Magna Media Trials, undersökt hur reklam i videoinnehåll påverkar de unga konsumenters uppfattning om annonsörerna.

Det kan nästan vara skadligt att annonsera på videoinnehåll som inte går i linje med ett varumärkes värderingar, skriver Channel Factory i ett pressmeddelande.

Undersökningen som man nu har genomfört heter ”Quantifying the Grey: The Nuances of Questionable Content”, som på svenska blir på ett ungefär ”att fastställa innehåll i grå-zonen”. Och resultaten visat att Gen-Z och Millennials är duktiga på att hålla varumärken ansvariga för innehållet de annonserar mot.

De yngre generationerna tycks vara särskilt känsliga. Bland Gen-Z och Millennials minskade nämligen köpintresse med 6 procent för Gen-Z, respektive 8 procent för Millennials när ett varumärke annonserade på problematiskt innehåll.

Nästan hälften svarar även att de utgår från att varumärken står bakom eller stöttar innehållet som de annonserar mot.

På samma sätt som varumärken alltid har fattat beslut om var de ska köpa tryckta annonser eller placera sina reklamskyltar, behöver varumärken som köper medieplaceringar i online-video ha samma noggrannhet nu, säger Robert Björk, Managing Director för Channel Factory Norden.

Vi ser att konsumenter tillhörande de yngre generationerna är uppmärksamma på vilket innehåll ett varumärke väljer att annonsera gentemot. Detta eftersom de helt enkelt utgår från att varumärket aktivt stöder videon.