Margaux Dietz talar ut om SVT-dokumentären: ”Extremt läskigt”

Margaux Dietz (Skärmbild ur Youtubevideon)

”Vill inte fokusera på att tjäna pengar, som jag har gjort tidigare”.

Det har stormat ordentligt kring Margaux Dietz sedan hon publicerade en Youtubevideo där en utslagen person låg utanför hennes ytterdörr. En händelse om upprörde både hennes följare och andra privatpersoner, men även företag och hennes samarbetspartners. Många tog avstånd från influencern, samtidigt som hon tog avstånd från sociala medier.

Men efter en och en halv månads tystnad dök plötsligt Margaux Dietz upp igen, i tv-rutan. Det visade sig att SVT släppte en dokumentär om Margaux Dietz och tiden efter att den kritiserade Youtubevideon släpptes. Dokumentären skulle ”skildra en person och företag i kris”, förklarade SVT när ytterligare en kritikstorm började hagla in – den här gången främst mot SVT.

Några som uppskattade Margaux Dietz handlingar är Johnny Bode-sällskapet, som tilldelade henne årets Johnny Bode-pris. En utmärkelse som delas till någon som ”trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

Men efter allt som hänt vill Margaux Dietz nu vända blad. I en ny video på Youtube svarar hon på frågor hon fått in under den senaste tiden.

De senaste månaderna har jag reflekterat mycket över vad jag vill göra, hur jag vill att det här året och nästa ska se ut, säger hon i videon och fortsätter:

Jag mår faktiskt väldigt väldigt bra, bättre än vad jag gjort på flera år. Ibland behöver man en jobbig period för att komma ut starkare på andra sidan.

Varför gjorde du SVT-dokumentären? är en fråga som hon svarar på:

Det var faktiskt ett ganska enkelt beslut, för jag har fått extremt många förfrågningar från i princip alla traditionella medier. Nyhetsmorgon och tidningar som ville att jag skulle göra en ”comeback” i deras kanaler. Min första känsla var att jag ville göra den på min kanal. Men det kändes som något som gamla Margaux hade gjort. Jag kände direkt när SVT frågade – som är helt oberoende och djupdykande – att det var det rätta beslutet att ta.

Samtidigt var det extremt läskigt. De filmade i åtta eller tio dagar i streck, och sedan klipptes det ner till 40 minuter. Jag hade ingen aning hur det skulle presenteras eller vad som skulle tas med och inte. Så därför valde jag att göra SVT-dokumentären.

Vad tycker du om dokumentären?

Jag vet att många har skrivit att de tycker att SVT favoriserar mig, eller att jag kanske känner någon på SVT. Det är självklart att jag inte har något att göra med varken vinkeln på dokumentären eller namnet på programmet, och jag känner ingen på SVT som har varit med och producerat det här. Den är helt opartisk, och det är därför jag valde att göra den.

Jag själv hade kanske önskat att den visade ännu mer av det jag ville få fram. Men det är det som är saken när man gör en dokumentär på det sättet, den klipps ner väldigt mycket och jag kan inte påverka någonting. Jag fick inte vara med och tycka till om vad som ska tas med eller tas bort. För min egen del var det väldigt skönt att få prata till punkt. Vilket jag verkligen fick göra och berätta min version av det som hände. Där tycker jag att SVT var väldigt modiga, som var den första nyhetsrapporteringen som vågade ta en annan vinkel och låta mig prata ut.

Hon fortsätter att berätta hur läskigt det är för en influencer att släppa kontrollen över det innehåll som ska gå ut till allmänheten. I vanliga fall har hon möjlighet att kontrollera varje detalj i sitt eget bolag.

Jag har också förstått att vissa tycker att det är fel av SVT att låta mig göra en dokumentär, eftersom jag är mer ett varumärke än en person. Men jag tycker att det i sig också är viktigt att lyfta, det är ju klart att Margaux Dietz är ett varumärke. Men jag är en person också. Och därför känns det jätteviktigt att den här dokumentären har visats. Och att alla kan få lite mer insikt i hur det fungerar.

Margaux får sedan frågan om hennes följare har flytt från hennes kanaler. En fråga hon tycker är ”intressant”.

Den här vinkeln har jag också läst i media. ”Följarna flyr från Margaux Dietz”, och jag tänker ”hur går det egentligen med nyhetsrapporteringen” när sånt här kan bli en artikel. De har inte heller gjort research. Jag har ju mina trofasta följare kvar, och på Tiktok har jag ökat 25 000. Så procentuellt har jag ökat en hel del. Samma sak på Youtube.

För min del är det, som jag alltid har känt när det kommer till följare, att de som följer mig ska vilja följa mig. Självklart ska man få avfölja om man inte vill vara kvar. För mig räcker det med en kommentar som skriver att jag hjälp personen genom åren och hur viktig jag är för den och att jag ska fortsätta uppdatera. Så, så länge jag får sådana meddelanden – vilket är kanske hundra stycken om dagen – så har jag supermycket motivation att fortsätta.

Nästa fråga Margaux fick handlade om hennes syn på cancelkulturen, något hon säger att hon vill jobba mer med.

Det här är något som jag nu, efter allt det här, har känt att jag vill jobba mycket mer med framåt. Båda mot ungdomar men också i sociala medier för oss vuxna, säger Margaux och längre fram i videon tillägger hon:

Jag vill ha ett högre syfte och engagera mig i samhällsfrågor. Och inte fokusera på att tjäna pengar, som jag har gjort tidigare. Jag har lite projekt på gång, bland annat vill jag fokusera på psykisk ohälsa. Jag har den här plattformen och vill använda den på ett sätt som jag tror kan göra skillnad.