Experten om listan: ”Viktigare än någonsin att samhället inser vilka de nya makthavarna är”

Johannes Gustavsson (Foto: IMS)

”Man kan tycka att vi är sena på bollen, men det har till stor del handlat om att hitta en metod”.

För några dagar sedan släpptes årets Maktbarometer, en rapport där listor över de som har störst inflytande på sociala medier presenteras. Bakom rapporten står Medieakademin och i årets analysgrupp ingick bland andra Johannes Gustavsson, vd och grundare av byrån Infly som specialiserar sig på plattformen Tiktok.

LÄS ÄVEN: Första svenska kurslitteraturen om influencer marketing är släppt: ”Riktigt kul”

Passande nog var plattformen Tiktok för första gången med i Maktbarometern, och den som tog hem titeln ”Mäktigast på Tiktok” är humorprofilen Emil Henrohn. Influens.se pratade med Emil om hur det känns det att vara den första som kammat hem titeln, en intervju som går att läsa här.

Idag har vi hört av oss till Johannes Gustavsson för att höra vad han har att säga om den nya kategorin.

Det är så många nya ansikten! Om vi tittar på våra andra listor är ofta de som är stora på Youtube också stora på Instagram och vice versa. Här är det istället många namn som är helt nya för många, som helt enkelt slagit igenom på plattformen, säger han.

Det här är första året Tiktok är med i Maktbarometern. Vad betyder det för branschen? 

Man kan tycka att vi är sena på bollen, men det har till stor del handlat om att hitta en metod som vi känner är rättvisande för det som vi vill mäta. Nu har vi äntligen hittat ett sätt att upptäcka konton, hämta data och analysera den. Vi ser det här som en början på en karta – en karta som kommer att bli tydligare och tydligare för varje år.

Varför listas endast 30 profiler på Tiktok-listan, och inte 100 som i de andra kategorierna? 

Det har framför allt att göra med att vi känner oss säkra på Topp 30-listan. Vi har dock tagit fram en Topp 100-lista som blir mer utav en bonus för våra sponsorer, som finansierat och möjliggjort kartläggningen. Nästa år hoppas vi kunna presentera minst Topp 100!

Vad betyder listan för de profiler som kvalat in? 

Många blir glada och överraskade! Vi gör det dock inte för deras skull, utan för att få människor att förstå vilka som är våra nya makthavare och på så sätt fördjupa mediedebatten. Det är viktigare än någonsin att samhället förstår vilka de nya makthavarna är, avslutar Johannes Gustavsson.

LÄS ÄVEN: Infly slog prognosen första året – ska krossa siffrorna igen: ”Bygger en stabil affär”