Skönhetsjättarna har sagt sitt – här är facit: ”Stories konverterar bäst”

Den här veckan har vi pratat med fyra svenska skönhetsjättar – Lyko, Skincity, Parfym.se och Cocopanda – om deras influencer marketing-strategier. I den här artikeln har vi samlat de mest intressanta delarna från intervjuerna, som vi på Influens.se tror att andra som jobbar med influencer marketing kan tycka är givande.

På de skönhetsbolagen som vi har varit i kontakt med sätter man marknadsstrategierna för kommande perioder flera månader i förväg. Och alla företag är överens om är att influencer marketing ska främst ska driva försäljning och öka varumärkeskännedomen.

Antalet samarbeten månadsvis skiljer sig dock rejält. En del har upp emot 850 influenceraktiveringar igång samtidigt, och andra har cirka 30 stycken i månaden.

Youtube och Instagram är de mest intressanta kanalerna i branschen, men eftersom intresset för rörligt material stiger så börjar en del även satsa på Tiktok. På Instagram fortsätter inlägg och Stories vara mest populärt gällande samarbeten, men även Reels har blivit en hit. Av dem är det dock Stories som står för den större delen av konverteringen.

Podcast är också en ny kanal som allt fler börjar upptäcka och inkludera i sin kanalmix.

Det är dock farligt att välja influencer efter vilka plattformar de har. Alla som vi har pratat med säger att influencerns målgrupp, alltså följarbas, är det viktigaste och att man som bolag ska välja de influencers som har varumärkets potentiella kunder som sina följare. Något som också är viktigt är att influencern genuint uppskattar företagets produkter för att ett samarbete ska ha hög trovärdighet.

Det man sedan kravställer är influencerns relevans, räckvidd, följarnas engagemang och demografi. Det senare handlar ofta om att minst hälften av influencerns följare ska vara bosatta på de marknader som företaget jobbar med.

Alla aktörer understryker även att både micro- och macroprofiler är intressanta, och att det är viktigt att nå ut via båda grupperna för att nå sina konsumenter.

Men just att boka influencersamarbeten är något inte alla företag gör själva. En del satsar stenhårt på den här typen av marknadsföring och anställer allt fler personer som ska arbeta med att hitta intressanta profiler som matchar företaget och signa nya samarbeten. Samtidigt står andra bolag fast vid att byråer som är specialiserade på influencer marketing gör det här bäst och har valt att helt förlita sig på att outsourca den typen av ansvar.

En sak som tydligt är återkommande är att man är försiktig med att kräva för mycket när det kommer till innehåll. Man låter i de flesta fall influencern välja vilka produkter den vill jobba med. Man vill heller inte lägga sig i för mycket i innehållets utformning och låter kreatören paketera innehållet i den angivna kanalen på sitt eget sätt.

Vi anser att det är viktigt att våra influencers får ganska fria händer och kan komma med roliga och kreativa idéer. Det skapar ett bättre innehåll som i sin tur leder till mer engagemang. För tydliga och hårda riktlinjer skulle inte ge det utfallet man vill ha, eftersom det då lätt kan upplevas påklistrat och oärligt, säger Ronja Zetterqvist, Influencer Team Manager på Lyko.

De känner sin målgrupp bäst och vet vad som funkar. Mitt favorituttryck är ”Let creators create”, säger Charlotte Larsson, Head of PR & Influencer Marketing på Skincity.

När vi frågade vad influencers skulle kunna göra bättre i kommande samarbeten var alla aktörer eniga om att det aldrig kan vara fel att försöka vara mer innovativ och kreativ. Företagen uppskattar när influencers experimenterar och gör saker som andra inte gör. Det har visat sig öka följarnas engagemang. Att visa skönhetsprodukter på sig själva är också ett stort plus.

Det ovannämnda delarna är strategier som inte förändras under året. Men specifikt för hösten är ökade satsningar under perioden, jämfört med andra månader. Anledningen är att Black Friday- och julhandeln är den viktigaste perioden för handeln och tiden då alla slåss om konsumenternas plånböcker och uppmärksamhet. I vissa fall till och med dubblas marknadsbudgeten under perioden.

Något som kan upplevas som en utmaning är att signa influencers under och inför den här tiden på året, eftersom de får så många samarbetsförslag.

Missa inte: Lyko avslöjar hemligheten till framgångsrika influencersamarbeten: ”Inga hårda riktlinjer”

Missa inte: Så jobbar Skincity med influencers: ”Uppstår magi”

Missa inte: Parfym.se storsatsar på influencers: ”En av våra största marknadsinsatser”

Missa inte: Cocopanda lägger influencer-korten på bordet: ”Trovärdighet är viktigast”