Danjal Kanani åtalas för misstänkt ekobrott – ”är jätteförvånad”

Danjal Kanani

Planerad rättegång i år.

Ekobrottsmyndigheten åtalar Danjal Kanani för misstänkt marknadsmanipulation. Något som ska ha skett när han agerade vd för Newton Nordic, som under perioden var börsnoterat på Nasdaq. Det skriver ETC.

Bakgrund:

Newton Nordic är bolaget som år 2021 skulle köpa Influencer Panel, företaget som Jonna och Jocke Lundell tillsammans med Danjal Kanani stod bakom. Initiativet till ett förvärv kom från investmentbolaget Capital Conquest, som var storägare i Newton Nordic.

Newton Nordic protesterade, men Capital Conquest stod kvar vid sitt förslag. Resultatet blev att man gick ut med att Joakim Lundell, Jonna Lundell och Danjal Kanani tog plats i Newton Nordics styrelse samtidigt som fyra representanter från Newton Nordic lämnade sina uppdrag. Och i samma veva blev Danjal Kanani utsedd till vd.

Kort efter handelsstoppades Newton Nordics aktie och Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd klev in i bilden.

Disciplinnämnden har funnit att Newton Nordic AB har brutit mot Nasdaq First North Growth Market regelbok och har därför beslutat att bolagets aktier ska avnoteras från Nasdaq First North Growth Market, skrev nämnden i ett offentligt meddelande.

Disciplinnämnden förklarade att den nya styrelsen brutit mot regelverket i den tredje kvartalsrapporten 2021.

Innehållet i rapporten gav vilseledande intryck av att ett planerat förvärv redan var genomfört, när det i själva verket inte hade träffats något avtal om förvärvet.

Disciplinnämnden drar slutsatsen att även andra upplysningar som gjorts av bolaget i samband med det planerade förvärvet, förutom delårsrapporten, har varit motstridiga och oklara och att bolaget även i denna mening har brutit mot artikel 17 i MAR och punkt 4.1 i regelboken.

Nämnden var mycket missnöjd med hur bolaget hade hanterat situationen och skrev att händelsen hade ”allvarligt skadat förtroendet för börsen”.

Sammanfattningsvis ser disciplinnämnden särskilt allvarligt på bolagets intrång som sannolikt allvarligt skadat förtroendet för börsen och värdepappersmarknaderna i stort. Disciplinnämnden finner därför vid en samlad bedömning att bolagets aktier ska avnoteras från Nasdaq First North Growth Market.

Efter att aktien tagits bort från börsen skrev Danjal Kanani i ett pressmeddelande att han är ”besviken på Nasdaqs beslut” och att bolaget passar på att slutföra förvärvet av Influencer Panel.

Även om många aktieägare, likaså jag själv, är besviken på Nasdaqs beslut idag så skriver vi idag ett helt nytt kapitel nu när bolaget har slutfört förvärvet av Influencer Panel Sweden AB, meddelade Danjal Kanani i februari 2022.

Men plötsligt, i oktober samma år, meddelade bolaget via ett nytt pressmeddelande att Newton Nordic frångår förvärvet av Influencer Panel. Köpet ska ha avbrutits och återgått i sin helhet.

Bolaget inledde två olika emissioner, för att ”säkerställa nödvändigt tillväxtkapital”. I samma veva sade företaget, lett av Danjal Kanani, upp “onödiga anställda som kostade bolaget extrema pengar” samt sålde sitt lager och flytta verksamheten. Nyemissionen ledde till att Newton Nordic fick en ny huvudägare i form av Star Innovation Group AB, som krävde ett nyval av styrelse. Då fick bland annat Danjal Kanani avgå, något som han dock såg positivt på:

Vi har gjort allt i vår makt för att ta hand om detta bolag som det vore vårt eget. Och nu var det dags att lämna över stafettpinnen och fokusera på vad man är bäst på, influencer marketing, sade Danjal Kanani.

Nutid: 

Ekobrottsmyndigheten håller kvar blicken vid kvartalsrapporten som Disciplinnämnden reagerade på, och med den som grund har myndigheten alltså åtalat Danjal Kanani för marknadsmanipulation.

I rapporten gav bolaget intryck av att förvärvet av Influencer Panel var klart, men i verkligheten var det inte genomfört när kvartalsredogörelsen offentliggjordes. Det saknades också ett bindande avtal mellan parterna om en överlåtelse.

Informationen i kvartalsredogörelsen var därmed i centrala delar felaktig eller i vart fall ofullständig och missvisande, skriver Ekobrottsmyndigheten i stämningsansökan.

Nu är en rättegång planerad till slutet av september i år. Blir Danjal Kanani inte dömd för marknadsmanipulation, kan åklagarens andrahandsyrkande bli en sanktionsavgift på en halv miljon kronor. Det skriver Breakit.

Danjal Kanani nekar till brott.

Jag är jätteförvånad över åtalet och tycker det är tråkigt. Det har varit väldigt tydligt i allas ögon att affären inte är klar, det har bevakats i medier och stått på förstasidan överallt, säger han till ETC.

LÄS ÄVEN: Danjal Kanani frias från anklagelser om marknadsmanipulation